BBQ recept voor Tomahawk Steak met Gegrilde Polenta en tomaatjes - van Ralph de Kok
Hoe maak je Tomahawk Steak met Gegrilde Polenta en tomaatjes op een Campingaz 3-series ONYX S?
Lees hier de stappen die je moet zetten om zo’n overheerlijk Tomahawk steak met Gegrilde Polenta en groente te maken. Je zag onze grill-meester Ralph de Kok dit samen met zijn kandidaat klaarmaken in aflevering 6 (seizoen 1) van S.O.S. Barbecue.
- Steek allereerst de BBQ (hier de ONYX S van Campingaz) aan en zorg voor een temperatuur van omstreeks 120/140 graden.
- Kook dan de polenta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking (verhouding: 1 deel polenta op 4-5 delen water voor de gewenste dikke variant) en kruid de ‘pap’ flink met de steakgrinder en zout
- Bekleed nu een bak of schaal met bakpapier.
- Roer de kaas door de polenta tot deze gesmolten is en schep het mengsel in de bak. Zet in de koeling en snijd de stevig geworden polenta in blokken of dikke plakken
- Dep het vlees droog en bestrijk met wat olijfolie. Bestrooi rijkelijk met de rub, in dit geval de coffee rub van Not Just BBQ.
- Leg het vlees indirect op je BBQ en gaar het tot een kerntemperatuur van ca 46 graden. Bestrijk dan weer met wat olijolie.
- Leg ondertussen de uien in de schil op je bbq rooster en pof ze in ca. 1 uur tot ze zacht zijn.
- Druk ze boven een maatbeker uit de schil en doe de azijn en een scheut olijolie erbij. Breng de uiten nu op smaak met peper en zout en mix met een staafmixer tot een gladde saus. Zet de uien nu apart.
- Verhoog ondertussen de temperatuur van je BBQ tot Bokkeheet en grill de tomahawk nog 1 ½ à 2 minuten per kant af tot een kern van 54/56 graden. Haal van de bbq en laat rusten (hij zal nog heel iets doorgaren).
- Pof de tomaatjes tot ze zacht zijn en grilstrepen hebben. Zet apart (warm houden is wel lekker).
- Bestrijk de polenta met een beetje olijfolie en gril ze naast het vlees tot er mooie grilstrepen op staan.
- Leg als laatste een stuk polenta op een bord en rasp hier nog wat kaas over Zet hier een trosje gegrilde tomaatjes op en giet er een beetje balsamico-azijn over Schep wat uiensaus ernaast en strijk dit wat uit over het bord.
- Snijd het vlees, tegen de draad in, in dunne plakjes en leg deze in de uiensaus.
En zo maak jij een Tomahawk steak met Gegrilde Polenta waar ze de vingers zullen aflikken. Veel succes bij het uitproberen van dit recept en laat ons via de socials of Youtube weten of het is gelukt. Heb je zelf nog goede suggesties ter verrijking van dit recept, vermeld dat dan ook gerust. Op die manier kunnen anderen hier weer inspiratie uit halen.
Kijk voor het maken van dit barbecue recept en vele andere recepten die we klaarmaakten in ‘Ik BBQ voor jou’ op het YouTube kanaal. Vergeet niet te abonneren.
Eet smakelijk!
Ralph de Kok