BBQ recept Zalm met gerookte boter en aardappelsalade - by Ralph de Kok

Bereidingswijze:

Voor de zalm:

Ontdoe de zalm zorgvuldig van alle schubben (of vraag de visboer dat voor je te doen).
Knip de staart en vinnen een beetje bij.
Maak om de 2 cm. inkepingen in de zalm.
Snijd de citroenen in plakjes van ca. 0,5 cm. en rooster deze op de barbecue.
Wrijf de zalm van binnen en buiten in met peper en zout en de rub van Santa Maria.
Stop plakjes gekarameliseerde citroen en wat verse kruiden in de inkepingen en buikholte van de vis. Smelt de boter en strooi wat cederhoutsnippers op het houtskool.
Rook de boter indirect en roer heel regelmatig door.
Maak een ‘bedje’ van alle verse kruiden op het barbecuerooster en gaar hierop de zalm op ca. 190 à 200 graden gedurende 40 à 50 minuten.
(Bestrijk tijdens het garen de vis regelmatig met de gerookte boter.)

Voor de aardappelsalade:
Pof de rauw rode biet in de schil in het houtskool tot hij zacht is.
Verwijder dan de schil en snijd de biet in kleine blokjes.
Gaar ondertussen de krieltjes in wat runderbouillon en bak de spekblokjes uit.
Snijd wat augurken in blokjes en hak de bieslook en dille fijn.
Roer, als alles wat is afgekoeld, de mayonaise met de creme fraiche en kruiden tot een sausje en meng alle ingrediënten door elkaar.
Maak op smaak met peper en zout. Voor de humuscreme:

Roer wat eetlepels humus met rode biet van Maza glad met wat creme fraiche en mayonaise.

Serveer de zalm met de aardappelbietsalade, plakjes gegrilde citroen, humuscreme en wat takjes dille.

Eet smakelijk!
www.ralphdekok.nl