Voor de currypasta:
2 gele paprika
1 rode ui
1 verse gember (duim grootte)
4 tenen knoflook
1 rode chili peper
½ bosje koriander, alleen de steeltjes
1 ½ theelepel kurkuma
2 ½ theelepel kerriepoeder
1 el honing
1 kippenbouillonblokje
1 gele paprika
1 rode ui
1 blikje kikkererwten
½ bakje Hoemoes met Kerrie (Maza)
1 volle el tomatenpuree (Del Monte)
250 ml cocosmelk
½ bosje koriander, alleen de blaadjes
½ citroen
8 el Labneh (Maza)
olijfolie (Filippo Berio)
zout
Voor de zalm:
500 gr. of 4 moten zalm met huid (ontschubd)
2 volle el Beer Mustard (Not Just BBQ)
3 el bruine suiker
peper en zout
Cederhouten plankje
BBQ recept Gele curry met zalm - by Ralph de Kok
Verwijder zaden en zaadlijsten uit de paprika’s en schil de uien. Snijd 1 gele paprika in kleine blokjes en de rode ui in snippers. Snijd de andere paprika’s en rode ui in grove stukken en doe deze in een keukenmachine (foodprocessor). Pel de knoflook en schil de gember en doe deze samen met de koriandersteeltjes, de chilipeper (verwijder eventueel de zaden en zaadlijsten voor een mildere curry), de specerijen en het bouillonblokje in de keukenmachine. Laat even goed blenden en voeg de honing en een snuf zout toe. Puls nog een paar keer tot een grove emulsie.
Verwijder de huid van de zalm en strooi peper en zout over beide zijden van de zalm. Portioneer de vis en leg de zalm op een nat geweekt cederhouten plankje. Strooi wat fijn zout over de huidjes en leg apart.
Verhit de gietijzeren pan op het rooster van de bbq, de sizzle zone of zijbrander en laat de temperatuur oplopen tot 200 graden. Verhit een ruime hoeveelheid olijfolie in de pan en fruit de kleingesneden rode ui en gele paprika 5 minuten zachtjes aan. Voeg nu het currymengsel toe en bak
dit nog even 5 minuten mee. Voeg de cocosmelk toe en nog een half bakje Hoemoes met kerrie. Verlaag de temperatuur tot ongeveer 140 graden en laat de curry 15 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de tomatenpuree en de uitgelekte kikkererwten toe. Roer de curry zachtjes door en laat nogmaals 15 minuten pruttelen.
Leg het cederplankje met de zalm op het hete rooster van de barbecue direct boven het vuur (gasbrander of houtskool) en strooi de bruine suiker erover. Sluit het deksel en gaar de vis ongeveer 15-20 minuten op middelhoog vuur.
Leg de huid van de zalm op het rooster en bak de huidjes aan beide zijden in 8-10 minuten goudbruin (de huidjes worden super knapperig zodra ze afkoelen!). Kook ondertussen wat rijst (desgewenst. Schep de gele curry op de borden en schep er wat Labneh overheen. Besprenkel met vers korianderblad en knijp wat citroensap uit over de zalm.
Smakelijk!
Ralph de Kok
ralphdekok.nl