BBQ recept Gevulde kalkoen met Twentse vulling en zachte groentjes - by Ralph de Kok

  1. Wrijf de kalkoen in met de Beer Can Chicken kruiden, zowel onder als op de huid.
  2. Injecteer met behulp van een marinade injectiespuit de borsten van de kalkoen met gesmolten boter.
  3. Meng het gehakt met de Lemon & Pepper kruiden (ca. 1⁄2 EL), de walnoten en de boeren jongens. Kneed tot een stevige vorm.
  4. Plaats het gehakt op een cederhouten plank en gaar het in 10-15 minuten in een barbecue op 190-200°C. Zorg dat het plankje rechtstreeks boven het vuur ligt.
  5. Vul de kalkoen met het (half)gare gehaktbrood en dek af met een halve sinaasappel.
  6. Doe alle groenten, knoflook en kruiden in een ovenschaal en voeg een halve liter bouillon toe.

Zorg dat de barbecue ongeveer 200-220°C is als je de kalkoen erop zet. Zodra je het deksel sluit, knijp dan zowel de luchttoevoer als de -afvoer van de barbecue zodat de temperatuur langzaam naar 180°C daalt.

  1. Plaats de vogel met de borst naar beneden, bovenop het groentebedje (bij voorkeur in een braadmand!) en plaats het geheel op de barbecue. Zet hem op een indirecte zone, zodat de warmte aan beide kanten om de kalkoen heen kan circuleren voor een gelijkmatige garing.
  2. Gaar de kalkoen op 180°C met het deksel gesloten. Draai de kalkoen halverwege de gaartijd (na circa anderhalf uur) met de borsten naar boven.
  3. Als de kerntemperatuur van het kalkoenvlees 72°C heeft bereikt mag het uit de barbecue. Indien je nog geen knapperig huidje het kun je de temperatuur in de grill eventjes wat hoger zetten, de ovenschaal met de groenten en het vocht eronderuit halen en de huid in een paar minuten knapperig laten worden. Laat nog 30 minuten rusten en serveer!

Smakelijk!

Ralph de Kok

ralphdekok.nl

Recept video's op YouTube kijken