BBQ Recept Porchetta met Gerookte Paling Salade - by Ralph de Kok

Porchetta
Als je een stuk vlees hebt met zwoerd, verwijder dit dan voorzichtig zodat er geen gaten inkomen van het mes. Vlinder het buikspek zodat je hem kunt uitklappen als een boek. Doe de verse kruiden, de knoflookpuree, de marinade en wat olijfolie in een blender en mix tot een pasta. Bestrooi het vlees met wat peper en zout en wrijf de kruidenpasta over het vlees. Rol het vlees op en zet vast met slagerstouw. Bedek de rollade nu met het zwoerd (als je die wil gebruiken).

Zet je barbecue op indirect en plaats een druipschaal in het midden met daarin een beetje vloeistof. Strooi een paar handjes vol appelsnippers over de gloeiende kooltjes. Leg de porchetta in het midden van de barbecue, boven de druipschaal en gaar het vlees op circa 150 graden. Draai het af en toe. Als je het zwoerd gebruikt tijdens de garing dan mag het vlees eraf bij 74 graden. Bak het vlees dan nog 20 . 30 minuten boven een direct, hoog vuur totdat de huid knapperig is. Regelmatig draaien!

Als je het zwoerd niet gebruikt hebt, dan is de porchetta gaar bij een kerntemperatuur van 77 graden.

Salade van gerookte paling en appel
Snijd de appel in kleine blokjes van ca. 5×5 millimeter. Snijd ook de palingfilet in dunne blokjes. Snijd de venkel op een mandoline in flinterdunne plakjes. Meng alles met de a.olie en maak op smaak met peper en zout.

Gepofte zoete aardappelpuree
Pof de zoete aardappelen indirect op een barbecue van ca. 150 graden. Dit duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur, afhankelijk van de grootte van de aardappelen. Wanneer ze zacht aanvoelen zijn ze gaar. Snijd een snede aan de bovenkant van de aardappel en schep het vruchtvlees eruit met een lepel. Meng het vruchtvlees met een EL honing, een EL crème fraîche, de tijm, peper en zout. Prak fijn met een vork tot een puree. Schep de puree terug in de schil en doe een nog een klodder crème fraîche en wat tuinkers erbovenop!

Smakelijk!

Ralph de Kok

www.ralphdekok.nl