BBQ recept gestoomde makreel - by Ralph de Kok
Tip: Week de houtsnippers een kwartiertje van tevoren in water. Ze zullen dan eerst een beetje stoom loslaten, daarna zullen ze iets meer rook produceren.
Vul een rookbuis met de geweekte houtsnippers. Zet twee van de gasbranders van de barbecue op hoog en plaats daarop een aluminium bakje met water en het rookbuisje. Als de rook- en stoomontwikkeling op gang komt, leg je de vissen op de barbecue; leg ze op het indirecte gedeelte. Zet nu de branders dusdanig laag dat de temperatuur zo laag mogelijk blijft maar net genoeg voor het ontwikkelen van stoom (en rook). Na 25-30 minuten zijn de vissen gaar.
Snijd met een dunschiller lange linten van de komkommer en de groene asperges. Marineer de linten een kwartier in de sushiazijn en rol de komkommerlinten daarna op voor een mooie presentatie. Maak intussen de saus. Meng hiervoor alle ingrediënten door elkaar en maak op smaak met peper en zout. Smeer de toastjes of knäckers hiermee.
Pluk het vlees van de vissen en verdeel het over de toast. Besprenkel de vis met citroensap, peper en zout.
Smakelijk!
Ralph de Kok