Ingrediënten:
1 kg. procureur (aan één stuk)
olijfolie
Himalayazout
Mediterranian Rub (Not just BBQ)
1 ui, gesnipperd
1 rode ui, in halve ringen gesneden
een paar tomaten
in stukjes gesneden handvol verse peterselie
gehakt
stuk fetakaas, in blokjes gesneden
tzaziki (yoghurtsaus)
Voor het flatbread:
300 gr. tarwebloem
snuf zout
185 ml. melk
50 gr. boter
BBQ recept voor Gyros van Procureur van het spit - van Ralph de Kok
Hoe maak je Gyros van Procureur op een gasbarbecue van Campingaz?
- Steek de bbq aan, richt hem zodanig in dat je indirect kunt bereiden en zorg voor een temperatuur van 200 graden
- Maak een verticale snede in het vlees, maar laat 1 cm (snijd dus niet helemaal door tot het eind). Snijd dan ca. 1 cm. daarnaast weer verticaal in, maar nu helemaal door zodat je het stuk kunt openklappen tot een grote lap van 1 cm. dik (=vlinderen, zie de video!)
- Herhaal dit met de gehele procureur en sla de plakken vlees dan plat (tot ca. 3 mm dikte)
- Giet een laagje olijfolie in een schaal en roer er ruimschoots wat rub doorheen
- Kruid ook het vlees met de rub en leg de plakken in de schaal zodat alles met olie is bedekt
- Rijg de plakken vlees aan het spit, druk wat aan en hang het spit in je bbq
- Zet de schaal met olie onder het vlees zodat je de sappen opvangt en sluit je bbq deksel
- Gaar het vlees al draaiend aan het spit minimaal 1 uur (kerntemperatuur: 65/66 graden)
- Leg het vlees aan het spit boven een andere schaal en giet er wat van de rubolie over Houd het spit rechtop, snijd het vlees eraf en vang op in een bak of schaal. Houd warm.
- Verwarm, voor het brood, de melk met de boter tot deze gesmolten is
- Roer het zout door de bloem en giet er dan langzaam, al roerend, de warme melk met boter bij
- Kneed dit een paar minuten tot een stevig soepel deeg en laat dit afgedekt ca. 30 minuten rusten
- Verdeel in 6 stukken en rol er bolletjes van
- Bebloem een werkvlak en rol de deegbolletjes uit tot cirkels van ca. 2 à 3 mm dik
- Verhit wat olijfolie in een gietijzeren pan (of plancha) en bak hierop het flatbread 1,5 minuut. Draai dan om en bak nog ca. 45 seconden. Leg het brood apart.
- Bestrooi de rode uienringen met wat Himalayazout en laat even staan
- Roer de stukjes tomaat door de gesnipperde ui en leg hier wat van op een flatbread Leg er dan wat rode uiringen, peterselie, fetablokjes en een handvol vleesreepjes op Schep hier wat tzaziki op en rol het flatbread op of klap dubbel
Kijk voor het maken van dit barbecue recept en vele andere recepten die we klaarmaakten in ‘Ik BBQ voor jou’ op het YouTube kanaal. Vergeet niet te abonneren.
Eet smakelijk!
Ralph de Kok