BBQ recept Tomahawk steak - by Ralph de Kok

Wat moet je doen om deze Tomahawk steak klaar te maken?

Steek de barbecue aan en zorg voor een lage temperatuur (ca 125 graden). Was de aardappels goed, leg ze op het warmhoudrooster van de barbecue en sluit het deksel (draai de aardappels regelmatig tijdens het poffen tot ze gaar zijn. Dit duurt ca. 1 uur). Verhit een skillet en rooster hierin de pijnboompitten tot ze geuren en lichtbruin zijn. Zet apart. Verhit wat olijfolie in de skillet en roerbak hierin de spinazie met de knoflook, tot de groente wat geslonken is. Zet apart.

Roer de creme fraiche in een kom met de bieslook, spekjes en mierikswortelpuree door elkaar. (Houd 2 el. apart voor de tomatenvulling!) Breng verder op smaak met peper en zout en zet apart. Snijd, voor de salsa, de augurken in stukjes en meng met de mosterd en een scheutje Maggi. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper. Zet apart.

Snijd het kapje van de tomaten en hol ze voorzichtig uit. Vul ze met spinazie (houd overige spinazie warm) en strooi er wat pijnboompitten en geraspte kaas over. Druk goed aan, schep er een lepel creme fraiche op en bestrooi met wat paprika- en kerriepoeder. Strooi er nu nog wat Parmezaanse over en zet apart.

Leg de tomahawk in een grilmandje zodat deze niet direct op het hete rooster ligt. Draai het bot richting de heetste ‘spot’ van de bbq en gaar met gesloten deksel (ca. 1 uur). Zet de laatste paar minuten de gevulde tomaatjes op de bbq bij de aardappels. Verhit wat olijfolie op een grilplaat, strooi hier wat Kaapse kruiden over en zet de brander vol aan. Strooi ook wat van de kruiden over de tomahawk en gril het vlees op de hete grilplaat aan beide zijden tot een kerntemperatuur van ca. 56 graden. Laat rusten.

Snijd de aardappel in, haal wat kruim eruit en vul ze met de creme fraiche met spekjes. Schep de overgebleven spinazie op een bord en zet er een gepofte aardappel en gevulde tomaat bij. Snijd het vlees, tegen de draad in, in plakjes en leg op het bord. Rasp nog wat Parmezaanse kaas over het hele gerecht en serveer met de augurkensalsa.

“Ik zeg: maken die hap!”

Ralph de Kok

Bekijk de aflevering waarin dit wordt bereid