Tuintip: Leuk een gazon!

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: WOLF-Garten

Een mooi groen en gezond gazon, wie wil dat nu niet! Met de juiste verzorging is een droomgazon voor iedereen binnen handbereik. Maai het gazon met een goede grasmaaier, doe dit regelmatig én op de juiste manier. Om te weten welke maaier bij je gazon past, zetten we hieronder een aantal aandachtspunten op een rijtje.

Kijk allereerst naar de grootte en vorm van het gazon. Voor een klein gazon is een handmaaier toereikend, vooral als er bomen of struiken of misschien een vijver aanwezig is. Is het gazon wat groter met vooral rechte stukken, dan is een elektrische maaier meer geschikt. Is het gazon groot, maar is er geen stroomvoorziening, kun je niet wennen aan een verlengkabel, of zitten er nogal wat obstakels in het gazon, dan is een accumaaier of een benzinemaaier een goede optie. Een benzinemaaier vergt echter wel wat meer onderhoud dan een ander type maaier. Is het gazon groot genoeg voor een scooter of zitmaaier, dan praten we over een gazon van minimaal 500 m². Het gebruik ervan is dan zeker rendabel, ook gezien de tijd die het maaien in beslag zal nemen met een duwmaaier. Vind je grasmaaien geen leuke vrijetijdsbesteding en laat het gazon het toe, dan is een robotmaaier zeker ook een goede optie.

Bij het kiezen van de juiste maaier is het ook belangrijk te kijken naar de tijd die je wilt stoppen in het maaien van het gazon. Over het algemeen geldt; hoe groter het gazon, hoe breder de maaibreedte moet zijn. Met een bredere maaibreedte wordt de maaitijd automatisch korter.

Groeit er gras op plaatsen waar een grasmaaier niet bij kan komen? Bijvoorbeeld onder een haag of rondom bomen? Dan is een gazontrimmer ideaal. Daarmee maai je het gras, maar creëer je ook strakke graskanten met de kantensnij-functie.

Elektrisch maaien met een knipoog naar het milieu

Mulchen is het nieuwe maaien! Uniek CCM-systeem verandert de grasmaaier met één draai aan de knop in een mulchmaaier. Mulchen is een milieubesparende methode om het gazon te maaien. De afgemaaide grassprieten worden extra klein versnipperd en automatisch weer terug gestrooid op het gazon. Doordat voedingsstoffen behouden blijven en het hydratatieniveau op peil wordt gehouden, ontstaat een natuurlijk bemestingsproces. Tijdens droge perioden in de lente en de zomer is mulchen ideaal. Mulchen kost minder tijd én minder geld, minder maaiafval om af te voeren levert immers ook een besparing in de kosten op.

WOLF-Garten heeft vier modellen in de WOLF-Garten A-serie, met respectievelijk 34, 37, 40 cm maaibreedte of 40 cm maaibreedte met wielaandrijving. De krachtige E-Power motoren leveren 1.400, 1.600 of 1.800 Watt vermogen. De elektromaaiers zijn qua functionaliteit en gebruikscomfort uitgerust met tal van technische snufjes. Grotere achterwielen zorgen voor een optimale wendbaarheid, ook bij het maaien van vochtig gras. Het geoptimaliseerde ACC opvangsysteem maakt het maaien van het gazon met een grasmaaier uit deze A-serie extra efficiënt. De ruime grasopvangzak van textileen gaat de vorming van stofwolken tegen en de ingenieuze vulindicator laat merken wanneer de zak geleegd dient te worden. De eenvoudig bedienbare, centrale maaihoogte-instelling is op zes posities instelbaar, van 2,5-7,5 cm. FlickFlackTM kabelgeleiding waarborgt de veiligheid tijdens het gebruik; de verlengkabel beweegt met de looprichting van de maaier mee, zodat de kans op het beschadigen van de kabel minimaal is. Met een in hoogte verstelbare duwboom is de maaier geschikt voor iedere gebruiker. Opbergruimte wordt bespaard dankzij de volledig inklapbare duwboom. Dat deze is uitgevoerd met een beugelschakelaar voor een veilige bediening én een softgrip handgreep heeft voor extra comfort is ook mooi meegenomen.