Een mooi gazon begint bij verticuteren.

Verticuteren betekent het gazon “bevrijden” van een verstikkende viltlaag. Deze laag kan bestaan uit dood of levend materiaal zoals grassprieten, mos en allerlei onkruid. Een dichte viltlaag zorgt ervoor dat licht, lucht, water en voedingsstoffen de graswortels niet meer bereiken. Een slechte drainage en beluchting is een dankbare voedingsbron voor schimmels en ziektekiemen! De sterke wortelgroei van het gras vindt plaats in de periode januari-april, de bladgroei start medio maart/april. Verticuteer zo vroeg mogelijk na de start van de bladgroei, zodat het gazon in de periode erna nog volop gelegenheid heeft om zich te herstellen.

Verticuteer altijd op een droge dag voor het beste resultaat. Besproei eventueel voor aanvang het gazon licht om stofvorming te voorkomen. Verticuteer in het voorjaar niet te diep, het insnijden van de bodem met 1 à 2 mm is voldoende om de viltlaag te verwijderen. Maai het gazon kort en verticuteer vervolgens in de lengte- en dan in de breedterichting van het gazon. Door deze grondige reiniging, zal het gazon er na deze handeling kaler uitzien dan ervoor. Na het verticuteren is het daarom belangrijk dat open plekken in het gazon zo snel mogelijk gesloten worden, want in open plekken hebben mos en onkruid vrij spel. Het uitstrooien van Verticuteermix 125 4-in-1 zorgt ervoor dat kale plekken zich bijzonder snel sluiten en de bodemstructuur verbeterd.

Om een gazon gezond en dicht te houden, heeft het een mix van voedingsstoffen nodig zoals stikstof, fosfor en kalium, die vaak onvoldoende in de bodem aanwezig zijn. Extra bemesting is dus noodzakelijk; de periode april/mei is hiervoor een goed moment. Strooi de langwerkende gazonmest bij voorkeur uit wanneer het gazon lichtvochtig is door bijvoorbeeld ochtenddauw, of sproei lichtjes, dit zorgt ervoor dat de meststoffen goed hechten. Langwerkende gazonmest van WOLF-Garten bestaat daarentegen uit ingekapselde korrels die de voedingsstoffen gedoseerd afgeven; hierdoor is het gazon tot wel 70 dagen gevoed. Bemest voor de tweede keer in juli/augustus voor een gevoed gazon het hele seizoen! Gebruik voor de verspreiding van meststof een strooiwagen voor een egale verdeling. Meer informatie is ook te vinden op www.wolf-garten.nl.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: WOLF-Garten