Wat zijn de valkuilen van een moestuin?

Moestuinieren is leuk, maar niet altijd even makkelijk. Sommige groenten groeien ‘de pan uit’, andere verpieteren waar je bij staat. Daarom is het goed je te informeren over de beste zaai-, kweek- en oogstmethoden voor je favorieten groenten en kruiden. Hier een paar veelgemaakte (beginners)fouten.

1. TE DICHT, TE VEEL EN TE OPPERVLAKKIG ZAAIEN

Vooral hele fijne zaden zijn lastig evenwichtig te verspreiden. Vermeng ze eerst met wat vochtig zand voordat je ze ter plaatse uitstrooit. Voor sommige soorten, zoals worteltjes, is het handig om een ondiepe geul in de grond te maken en de zaadjes daar op een windstille dag met een soort tuutje (of dubbelgevouwen envelop) in te strooien. Aarde erover vegen en klaar is kees. Wanneer je in een keer te veel van eenzelfde soort zaait, zit je straks opeens met een overschot. Zaai liever steeds een beetje met een tussenpoos van een week of twee. Dikkere zaden moeten wat dieper de grond in, zo’n 3 centimeter.

2. TE WEINIG WATER EN MEST GEVEN

Alle planten, dus ook groenten en kruiden, hebben behoefte aan goede grond, voldoende licht, water en meststoffen. De hoeveelheid verschilt per soort; houd daar rekening mee!

3. TE VROEG OF TE LAAT BINNEN OF BUITEN ZAAIEN OF PLANTEN

Ook de beste zaai- en pootperiode voor de verschillende soorten groenten en kruiden loopt flink uiteen. Kijk op het etiket van het zaaizakje of het label van het ‘pootgoed’ (het te planten groenten- of kruidenplantje) wat de beste tijd en plek (binnen, buiten, in koude bak of kas)  is om te zaaien of te poten. Of vraag om advies in ons tuincentrum.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: GroenRijk