BBQ recept Buikspek op een cederhouten plankje - by Ralph de Kok

Wat moet je doen?
Verwarm de barbecue tot 180 graden. Zorg dat er een deel van de barbecue over blijft waaronder geen kolen liggen, of waaronder geen gas brandt.

Snijd het buikspek in 4 gelijke delen. Snijd met een scherp mes de vetkant ruit-gewijs in.
Wrijf de gehakte knoflookpuree over het buikspek.
Meng alle ingrediënten voor de rub door elkaar en wrijf hiermee het vlees aan alle kanten goed in. Leg de stukken buikspek elk op een cederhouten plankje.

Plaats het vlees op het directe deel van de barbecue, rechtstreeks boven de kooltjes of de brandende gasbuis. Wanneer het cederhouten plankje begint te branden, verplaats ze dan boven het indirecte gedeelte van de barbecue zodat de vlammen doven kunnen. Het vlees is gaar als de kerntemperatuur minimaal 77 graden is.

Maak ondertussen de lak saus door alle ingrediënten in een sauspannetje op te warmen boven een gaspitje of de hete kolen. Laat de saus inkoken tot stroop dikte.
Meng alle ingrediënten van de dressing door elkaar.
Hak de stengel citroengras zeer fijn tot bijna poeder. Meng dit door de klein gesneden stukken fruit, het sjalotje, de komkommer en de tomaten. Voeg naar smaak nog een half cayenne pepertje toe en garneer met blaadjes koriander.
Schil de ananas en snijd deze in 8 gelijke parten in de lengte door. Steek er een spiesje door.

Bedek de parten met een dun laagje olijfolie en gril ze boven een medium heet vuur op het rooster van de barbecue.
Als het vlees gaar is, bestrijk het dan een aantal malen met de lak saus en bestrooi met gebakken uitjes en lente ui. De lak saus is ook erg lekker bij de gegrilde ananas als dipsaus!

“Ik zeg: maken die hap!”

Ralph de Kok