BBQ recept Buikspek ‘surf en turf’ - by Ralph de Kok

Wat moet je doen?

Verwarm je barbecue tot ca. 130 a 140 graden

Snijd het vet van het buikspek ruitsgewijs in en wrijf het spek ruim in met knoflookpuree.

Bestrooi het vlees daarna rijkelijk met de rub en leg op het ‘warmhoudrooster’ van je barbecue en laat (indirect) ca. 2 . uur garen. Zet er een bak of schaal onder om het vocht en vet op te vangen.

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing en houd warm.

Snijd de radijsjes in flinterdunne plakjes en doe ze in een kom met ijswater.

Voor de ‘sambal’:

Snijd de paprika en ui in vier stukken en halveer de rode pepers (in de lengte)

Blaker rechtstreeks boven de branders tot de groente zwart en zacht is.

Pof de bol knoflook ‘indirect’ tot ze zacht is (ca. 20 minuten).

Doe de paprika, ui en rode pepers in een keukenmachine en knijp de bol knoflook hierboven uit.

Voeg hier wat peper en zout aan toe en pureer met een flinke scheut olijfolie tot een sambal.

Voor de terriyakisaus:

Doe wat olie in de pan, voeg de gember en fijngesneden peper toe en kook in.

Zeef daarna de saus en laat nog iets verder inkoken tot een mooie gebonden (bijna stroperige) saus.

Voor de groente/garnalenwrap:

Snijd de winterpeen in dunne reepjes en blancheer een paar bladeren groene kool (1 blad=1pakketje).

Steek deze met behulp van een uitsteekring uit tot cirkels van ca. 10 cm. doorsnede.

Gril de garnalen op een ‘bokkehete’ grilplaat tot ze roze zijn.

Besmeer de koolblaadjes met een beetje humus, leg hier de overige fijngesneden groente op en een garnaal.

Schep hier een beetje ‘sambal’ overheen en vouw de koolblaadjes dicht (eventueel vaststeken met een prikkertje)

Snijd het gare buikspek in dunne plakkenen bestrijk deze met de terriyakisaus en bestrooi met sesamzaadjes.

Serveer met de rijst, gevulde koolbladeren en plakjes radijs en eventueel nog wat humus.

“Ik zeg: maken!”

Ralph de Kok

Maaktip van Ralph:

Snijd alle groente vast klein en bewaar afgedekt in de koelkast.

Ook de de sambal, terriyakisaus en de rijst kun je best een dag van tevoren maken, net als de geblancheerde koolbladeren.

Op het laatst hoeft je dan nog alleen bovenstaande op te warmen, de garnalen te grillen en de koolbladeren te vullen.