Wat heb je nodig?
1 verse dorade, schoongemaakt en ontschubd
3 handjes vol appelhoutsnippers
2 citroenen
1 bakje verse dille, grofgehakt
½ rode peper, in dunne ringetjes
½ bakje bieslook, fijngehakt
½ bakje peterselie, fijngehakt
mayonaise
aardappelen
melk (genoeg om smeuïge aardappelpuree te maken)
flinke klont roomboter
Voor het groentebijgerecht:
1 bakje falafel
200 gr diepvriesdoperwten
100 gr. gerookte spekblokjes
200 gr. sugarsnaps
1 ui, in stukken gesneden
olijfolie
verse tijmblaadjes, naar smaak
BBQ recept Gegrilde dorade met gerookte aardappelpuree - by Ralph de Kok
Wat moet je doen?
Zet de branders van je barbecue op ‘heet’.
Week de houtsnippers 10 minuten in water, doe in een rookdoos en zet deze achterin je barbecue.
Zodra het hout gaat roken temper dan de temperatuur van je barbecue en zet een pannetje met de melk op het rooster.
Rook de melk met gesloten deksel gedurende ca. 5 minuten (af en toe doorroeren!)
Snijd de aardappelen in stukken van gelijke grootte en kook ze gaar.
Druk ze door een pureepers of -knijper en roer er de gerookte melk en het klontje boter door tot een gladde puree.
Maak deze op smaak met wat zout en houdt warm.
Voor je groentebijgerecht verwarm je een gietijzeren pan met wat olijfolie erin.
Bak hierin de ui en het spek een paar minuten.
Voeg er dan de falafel aan toe en bak deze even mee tot ze bruin zijn.
Doe er de overige groenten bij en roer tot alles gaar is (paar minuten). Maak op smaak met wat peper en tijm en houd warm.
Snijd de vis aan de rugzijde wat in en kruid hem aan de binnenkant met zout en versgemalen zwarte peper.
Rasp de schil van 1 citroen en doe dit, met de helft van de dille, in de vis.
Besmeer de dorade met mayonaise en gril de vis op een heet rooster, ca. 5 minuten aan elke kant tot ze gaar is.
Rasp de schil van de tweede citroen, doe de ceste in een kom en voeg hier de gehakte bieslook, peterselie, dille, en rode peper aan toe.
Snijd de citroen dan in plakken en gril deze even op het hete rooster.
Doe de gerookte aardappelpuree op een bord en schep er de falafel/groenteschotel bij.
Leg de vis ernaast en garneer deze met de verse kruiden.
Pers er wat sap over van een plakje gegrilde citroen en leg de overige plakjes op de vis.
Ralph de Kok