Wat heb je nodig?
4 ribeye steaks
zwarte peper en grof zeezout (fleur de sel)
2 grote zoete aardappels
1 scheut honing
3 takjes tijm
4 el maïzena
4-5 el water
Voor de dressing:
¼ bakje Boursin Cuisine Knoflook & Fijne kruiden
1 el mosterd
2-3 el witte wijnazijn
5 el olijfolie
4 little gem sla
4 eieren (gekookt)
2 sneetjes oud brood
1 pakje plantaardige spekreepjes
Voor de ‘beurre Café de Paris’:
250 gr. ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
1 citroen
¼ bosje dille
¼ bosje oregano,
½ bosje peterselie,
4 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
¼ bosje dragon
¼ bosje bieslook
1 bol knoflook
1 el. kappertjes, fijngehakt
scheut ketchup
scheut Maggi
1 tl. mosterd
2 ansjovisfiletjes, fijngehakt
1 sjalotje, gesnipperd
½ tl. kerriepoeder
½ tl. paprikapoeder
versgemalen zwarte peper en zout
plastic folie
BBQ recept Gegrilde ribeye met beurre café de Paris - by Ralph de Kok
Wat moet je doen?
Verwarm de barbecue tot 200 graden, het liefst met gietijzeren grilrooster. Zorg dat er een deel van de barbecue over blijft waaronder geen kolen liggen, of waaronder geen gas brandt.
Snijd het bovenste deel van de knoflookbol af, leg hem in een mandje van aluminiumfolie, giet er wat olijfolie over. Vouw het aluminiumfolie dicht maar laat een kleine opening open.
Pof de knoflookbol ongeveer 40 minuutjes op het indirecte deel van de barbecue, tot ze zacht is.
Besprenkel het brood ruim met olijfolie en fleur de sel. Rooster het brood zachtjes aan beide kanten tot knapperig en goudbruin. Snijd de plakken in kleine croutons.
Snijd de verse kruiden fijn en roer dit, met 2 of 3 uitgeknepen tenen gepofte knoflook, door de zachte boter.
Roer alle overige ingrediënten ook door de boter en maak op smaak met peper en zout.
Rol de boter tot een worst in het plasticfolie en leg in de koeling.
Schil de zoete aardappels en snijd er frieten van. Meng de maïzena met wat water en maak er een papje van. Giet het papje over de frieten en roer goed door. Leg de frieten in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie, peper en zout. Strooi er ook wat verse tijmblaadjes
overheen. Gaar de frieten op het indirecte deel van de barbecue in ongeveer 30 minuten, tot ze zacht aanvoelen. Voeg een lepel honing toe aan de frieten en roer ze even om.
Maak ondertussen de dressing voor de sla. Voeg de ingrediënten bij elkaar en klop goed door met een garde.
Verwarm de spekjes kort in een pannetje. Gril de little gems aan beide kanten ongeveer twee minuten. Pluk de slabladeren en verdeel over een bord. Snijd de eieren in parten en verdeel erover. Voeg de spekjes toe en besprenkel het geheel met de dressing. Verdeel de croutons over de salade en maak op smaak met peper en zout.
Verhoog de temperatuur van de barbecue tot 280-300 graden. Gril de steaks kort aan beide kanten op het bokkehete rooster!
Haal ondertussen de rol boter uit de koeling. Snijd een plakje van de kruidenboter en laat het lekker op het vlees smelten!
“Ik zeg: maken die hap!”
Ralph de Kok