BBQ recept Gerookte Eendenborst met Sinaasappelglaze en Venkel - by Ralph de Kok

Bereiding:

  1. Maak de eendenborstfilets schoon en snijd de huid kruislings in. Bestrooi de huid met zout.
  2. Rook de eend 20 minuten op maximaal 85°C en leg ze apart.
  3. Snijd alle groenten zoals beschreven in de ingrediëntenlijst hierboven.
  4. Leg de flinterdun gesneden mini venkel in een schaaltje met ijswater.
  5. Maak de krieltjes op smaak met olijfolie, paprikapoeder, peper en zout en doe deze
    in een grilmandje. Gaar ze aan het spit in ongeveer 45 minuten gaar.
  6. Leg de zoete aardappels op een indirect gedeelte van de barbecue en pof ze in ongeveer een uurtje tot ze mooi zacht zijn. Maak een puree van de gepofte zoete aardappels in een blender en voeg een beetje tijm, peper en zout toe en een eetlepel honing.
  7. Roer wat peper en zout, een halve eetlepel honing en wat tijmblaadjes door de crème fraîche. Serveer dit strakjes op de zoete aardappelpuree.
  1. Gril de venkel en de little gem op het rooster. De venkel heeft ongeveer 12 minuten nodig, de sla slechts 4…! Keer ze halverwege de griltijd een keertje om.
  2. Kook intussen alle ingrediënten van de sinaasappelglaze, behalve de sojasaus in een pannetje (bijvoorbeeld op de zijbrander) tot hij mooi stroperig is. Voeg op het einde een EL sojasaus toe.
  3. Bak met een beetje olijfolie de falafels in een skillet tot ze knapperig zijn.
  4. Gril de eendenborst op een medium-hoge temperatuur eerst 2 á 3 minuten op de huidkant totdat deze mooi goudbruin is en daarna op de vleeskant ca. 6-8 minuten. Een kerntemperatuur van 54-56°C is het lekkerst!
  5. Trancheer de eendenborst en bestrijk met de glaze.
  6. Maak de knapperige mini venkeltjes op smaak met een lekkere olijfolie en een snufje zout.
  7. Schep een cannelle van de Baba Anoush op elk bordje.
  8. Maak mooie bordjes op en zet er wat stippen sinaasappelmayonaise tussen!

Smakelijk!

Ralph de Kok

Recept video's op YouTube kijken