BBQ recept: Oerhammetjes met witte asperges- by Ralph de Kok

BBQ recept -Oerhammetjes met witte asperges - Ik BBQ voor Jou

Langzaam gegaarde oerhammetjes 

Voeg twee zakjes inmaakkruiden van Silvo toe aan één liter water. Roer er 70 gram (colorozo)zout bij en los het zout op. Doe het pekelmengsel in een hersluitbare zak en leg de oerhammetjes in de pekel. Plaats de zak in de koeling en laat twee dagen pekelen.

Haal de hammetjes uit de pekel, spoel af en dep droog. Kruid het vlees met gril & braadkruiden en leg ze in de barbecue. Als je een smoker hebt, gaar de hammetjes dan langzaam op 90°-110°C. Dit duurt ongeveer 5-6 uur. Heb je een gasbarbecue, plaats het vlees dan zo ver mogelijk van de hittebron maar dicht bij het deksel en voeg maple (esdoorn)houtsnippers toe, door middel van een rookdoosje of -buisje. De temperatuur van de gasbarbecue moet rond de 150°C blijven. Op deze manier duurt het ongeveer 3 á 4 uur om de hammetjes compleet te garen tot een kerntemperatuur van 77°C is bereikt. Halverwege de gaartijd moet je de hammetjes een keer draaien.

Lak de oerhammetjes de laatste 10 minuten af met Honey Mustard van Cardini’s. Laat nog even doorgaren en lak ze op het einde nogmaals af.

Gegrilde witte asperges

Schil de witte asperges twee keer, rondom. Bestrijk de asperges met een beetje olijfolie en gril ze op de barbecue, direct op 150°-160°C. Draai de asperges regelmatig en gaar ze in circa 15-20 minuutjes. Je kunt checken of ze gaar zijn door een stukje van het uiteinde te snijden en proeven of de bitterheid verdwenen is; ze moeten licht zoet en geroosterd smaken.

 

Presenteer deze samen op het bord en….  Smakelijk!

Ralph de Kok