BBQ recept Picanha van het spit met Chimichurri-mayonaise - by Ralph de Kok

Wat moet je doen om deze Picanha aan het spit te maken?

Voor de chimichurrymayonaise:
Verwarm ca. 200 ml. zonnebloemolie met een half potje chimichurrykruiden in een skillet, haal van het vuur en laat trekken. Zeef daarna zodat je alleen de olie overhoud. Doe in een smalle maatbeker de eieren, mosterd en een scheutje azijn. Zet een staafmixer op de bodem en mix, terwijl je de chimichurry-olie langzaam toevoegt, tot een romige mayonaise. Zet apart.

Voor de chimichurrysaus:
Giet wat kokend water over de knoflook en laat even staan. Vis deze dan uit het water en roer met de rode peper, knoflook, olijfolie, 25 ml. witte wijnazijn en 25 ml. citroensap door elkaar. Roer de peterselie erdoor en breng het geheel op smaak met wat oregano, peper en zout. Zet apart. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in ‘frieten’ van gelijke dikte en doe ze in een ovenschaal. Ris er flink wat tijm boven en roer er een eetlepel honing door. Breng op smaak met wat peper en zout en giet er olijfolie en 2 el. water over. Zet de schaal indirect op de barbecue en sluit het deksel (roer tijdens het garen af en toe door). Giet er, als ze gaar zijn, eventueel nog een beetje honing over.

De Picanha aan het spit:

Snijd ondertussen de vetlaag van het vlees ruitlings in, bestrooi ruimschoots met zeezout en wrijf het zout goed in het vlees en de inkepingen. Snijd er dan ‘steaks’ van (ca. 6 cm. dik) en vouw deze dubbel, met de vetkant naar buiten. Rijg ze aan het spit en gaar het vlees in ca. 50 minuten tot een kerntemperatuur van ca. 54 graden. Laat rusten.

Snijd de little gems in de lengte doormidden, besprenkel met wat olijfolie en gril ze direct een paar minuutjes

Leg een handvol frieten van zoete aardappel op een bord. Leg de gegrilde sla erbij en spuit hierop wat chimichurrymayonaise. Snijd het vlees in plakken en leg op het bord en serveer het geheel met de chimichurrysaus.

“Ik zeg: maken die hap!”

Ralph de Kok

Bekijk hier hoe het klaargemaakt wordt