Ingrediënten:
Voor de pizzadeeg
– 250 gram bloem (type ‘00’)
– 150 gram lauw water
– 1 theelepel suiker
– 1 EL olijfolie (Filippo Berio)
– 1 zakje droge gist á 7 gram (of 25 gram verse gist)
– snufje zout
Voor de saus:
– 125 ml crème fraîche
– witte peper
– snufje zout
Topping:
– 2 gerookte palingfilets
– 10 Amsterdamse uitjes, gesneden
– 25-50 gram geitenkaas
– 15 gram rucola
– vers gemalen Lemon pepper (Not Just BBQ)
– Olijfolie
BBQ recept Pizza Gerookte Paling - by Ralph de Kok
Bereiding:
- Los de gist op in een klein beetje water (ca. 40 ml)
- Doe de bloem en de suiker in een grote kom en voeg al mixend het water met de gist toe.
- Voeg ook de rest van het water toe en het zout.
- Voeg de olijfolie toe en kneed (met de mixer) het deeg een paar minuutjes door. Haal het uit de kom en kneed het met de hand nog een minuut stevig door.
- Vorm een bol en doe het deeg in een ingeoliede kom. Leg een vochtige theedoek eroverheen en laat het deeg 2 uur rijzen.
- Haal het deeg uit de kom een vorm wederom een bol. Halveer het deeg en rol hier twee pizza’s uit. Let op, hoe dunner de bodem hoe hoger de temperatuur straks mag. Het pizzadeeg is ideaal wanneer je er doorheen kunt kijken…
De saus: Voeg alle ingrediënten voor de tomatensaus bij elkaar in een gietijzeren pan (D.O.) en laat alles 5 minuten zachtjes pruttelen. Maak de saus glad met een staafmixer en doe de een schaaltje.
- Smeer de witte saus over het deeg.
- Snijd de gerookte paling in stukjes van 2 centimeter en snijd de Amsterdamse uitjes in ringen.
- Beleg de pizza met de paling en uitjes en leg er wat stukjes geitenkaas op.
- Bak de pizza op een goed voorverwarmde pizzasteen op de barbecue. De temperatuur van de barbecue mag ongeveer300 graden zijn en de pizzasteen ca. 270°C. Verlaag de temperatuur van de steen én barbecue wanneer je pizzabodem dikker is. Voeg dan een paar minuutjes aan de garingstijd toe!
- Haal de pizza uit de barbecue en top met wat rucola, olijfolie en lemon pepper!
Ik maakte deze pizza op een Napoleon TravelQ van 300°C, in 5 minuten!
Smakelijk!
Ralph de Kok