BBQ recept - Sticky Rib Fingers - by Ralph de Kok

Bereidingswijze:

Verwarm de barbecue tot 150 graden. Week twee handjes rookhout 10 a 15 minuten in water en strooi de houtsnippers over de gloeiende kooltjes in je barbecue of gebruik een rookdoosje met houtsnippers als je een gas barbecue gebruikt.

Verwijder het membraan van de spare ribs. Snijd de ribben in ‘vingers’ en bestrooi met peper en zout. Rook de ribben indirect ca. 40 a 45 minuten en haal ze van de barbecue. Verhit een gietijzeren pan (Dutch oven) en doe er een scheutje olie in. Doe hierin de steranijs, peperkorrels, lente-ui, knoflook, gember en chilivlokken en bak dit

kort aan. Voeg er dan de sojasaus, ketjap, bouillon, sherry, rijstazijn en honing aan toe.

Roer goed door, laat het geheel ca. 1 minuut koken en doe er dan de gerookte ribben bij.

Sluit het deksel van de pan én van de barbecue en breng de temperatuur terug naar 120 graden. Stoof de ribbetjes in ongeveer anderhalf uur gaar en roer af en toe door.

Haal de gare ribben uit de pan en zeef de marinade (kookvocht). Doe 1/3 deel van de marinade terug in de pan en voeg hier de frambozen, de bruine suiker, ketchup en nog een scheut honing aan toe. Kook dit in tot een dikke siroop en bestrijk hiermee rijkelijk de ribben.

Verwarm de noedels in het restant van het (niet ingekookte) marinadevocht. Blancheer de bimi ca. 4 minuten en gril de groente daarna even heel kort op een hete barbecue tot beetgaar. Verwarm de grilplaat op de barbecue. Halveer de mini paksoi en besprenkel met een beetje wok olie. Gril de mini paksoi op de hete grilplaat kort.

Voeg na 1 minuut een scheut sojasaus toe en bak nog kort tot de groenten beetgaar zijn.

Haal de noedels (met een tang) uit de marinade en leg op een bord. Leg hierop de gegrilde bimi en gelakte ribbetjes en bestrooi met wat lente-ui en eventueel dungesneden ringetjes rode peper, naar smaak.

“Ik zeg: maken die hap!”

Ralph de Kok

Kijk meer recept video's op YouTube