BBQ recept Surf and Turf van entrecote en kreeft met gegrilde groenten en krieltjes - by Ralph de Kok

Kook de krieltjes ongeveer 4 á 5 minuten in een Dutch Oven in kokend, licht gezouten water beetgaar. Rijg de krieltjes aan een spiesje. Doe de boter in een skillet en plaats deze op de barbecue. Zet een smokerbox, gevuld met appelhout naast de skillet boven een brander op de barbecue. Rook de boter gedurende minimaal 20 minuten en roer regelmatig door. Haal het vlees van de gekookte kreeft uit de scharen en lijf. Doe het kreeftenvlees in de gerookte boter. Zorg dat de boter ongeveer 100 graden blijft en konfijt de kreeft 6 á 10 minuten in de boter.

Snijd de courgette in dikke plakken en marineer dit (minimaal) een kwartiertje samen met de champignons in de Marinade voor Groenten. Rijg ze daarna aan spiesjes en verwarm de spiesen samen met de aardappelspiesen op een spiesenrekje, zodat ze geen contact maken met het grilrooster.

Snijd de prei in grove stukken van zo’n 6 cm en leg de prei op het hete rooster van de barbecue. Gril ze totdat ze zwartgeblakerd zijn. Verwijder de zwarte laag van de prei. Gril de groenten- en aardappelspiesjes nog even kort, direct op het hete rooster voor een mooi grilstreepje. Gril op het laatst de entrecote op een temperatuur van 250 graden tot de gewenste kerntemperatuur (medium is vanaf 56 graden tot 60 graden). Haal het vlees er twee graden voortijdig af omdat het vlees tijdens het rusten (minimaal 5 minuten!) nog een paar graden door gaart! Zet alle ingrediënten op het bord en voeg ook nog een quenelle Hoemoes met Koriander toe.

Smakelijk!

Ralph de Kok

www.ralphdekok.nl