BBQ recept Côte de Boeuf met gepofte aardappel en uienpuree- by Ralph de Kok

Tip: De methode die uitstekend werkt voor een dik stuk rundvlees (steak) is de zgn. ‘reverse grilling’ methode. Je begint indirect op een lage temperatuur en grilt op het einde direct op een hoge temperatuur, heel kort, heel heet!

Begin met het poffen van de aardappels en het garen van de uien. Prik met een vork een paar gaatjes in de aardappels en besprenkel ze met olijfolie, peper en grof zeezout. De aardappels kunnen op een medium-lage temperatuur, indirect gegaard worden. Afhankelijk van de temperatuur en de grootte van de piepers duurt dit ongeveer één tot anderhalf uur, soms langer…! Leg de uien op de hete, directe zone van de barbecue zodat ze zwartblakenen. Draai ze regelmatig tot ze zacht zijn, dit duurt doorgaans ongeveer 20-25 minuten. Als de uien gaar zijn verwijder de buitenste, zwarte laag van de uien en pureer het vruchtvlees samen met een klein scheutje olijfolie en witte balsamicoazijn in een blender.

Bak de spekblokjes uit in een skillet op het grilrooster of de zijbrander van de (gas)barbecue. Giet het vet af en meng ze door de zure room en de fijngesneden bieslook. Maak op smaak met ruim peper (vers gemalen!) en zout. Schep het zure roommengsel vlak voor het uitserveren in de gepofte aardappels.

Gaar de côte de boeuf langzaam op een indirecte hittezone tot een kerntemperatuur van 50- 52 graden is bereikt (mag ook iets lager als je van ‘rood’ houdt). De temperatuur in de barbecue is ideaal tussen de 100-120°C. Verwarm de gril tot maximaal en gril de steaks in een paar minuutjes af. De sizzle zone is daarvoor uitermate geschikt! Laat het vlees minstens 10 minuten rusten en trancheer in plakken. Maak op smaak met peper en zout.

Gril in de tussentijd de groene asperges en pof de tomaatjes in een aluminium bakje met wat olijfolie en zeezout tot ze ietjes barsten.

Smakelijk!

Ralph de Kok