BBQ recept Picanha aan het spit - by Ralph de Kok

Tip: Er zijn vele verschillende manieren om picanha (runderstaartstuk) te bereiden op de barbecue. Al ruim twintig jaar laat ik tijdens mijn workshops met veel plezier zien hoe je dit stukje rund op meerdere manieren kunt bereiden, maar mijn persoonlijke favoriet is nog steeds de spitbereiding!

Snijd de vetlaag ruitsgewijs in tot aan het vlees (niet erdoor!). Bestrooi de vetlaag ruim met grof zeezout en druk het goed in het vet. Laat het even rusten op een warme plek, bij voorkeur in de buurt van de barbecue. Sla het overtollig zout eraf en snijd dikke, brede steaks, begin bij de kant tegenover de punt. Vouw de steaks in de lengte dubbel met de vetlaag naar buiten en rijg aan het spit. Gaar de picanha gedurende ongeveer 50-60 minuten gaar aan het spit en maak gebruik van de achterbrander van je (gas)barbecue. In principe kun je het vlees ‘rare’ (49°C kerntemperatuur) eten.

Maar het allerlekkerst is medium tot medium-well (58-62°C)… Echt waar! 

Haal het spit uit de barbecue en snijd dunne plakjes van het vlees, zodanig dat bij elk plakje een klein stukje vet aanzit.

Smakelijk!

Ralph de Kok