BBQ recept Zalm op een Plankje met Teriyaki, kokosrijst en wasabimayonaise - by Ralph de Kok

BBQ recept - Zalm op een plankje - Ik BBQ voor Jou

Zalm en cederhout is een bekende maar zéker ook een gouden combinatie! Een heerlijk teriyakisausje maakt de combinatie compleet! Geserveerd met kokosrijst vanaf de zijbrander (ideaal…!).

Verwijder de huid van de zalm en snijd de vis in gelijke porties. Leg de zalm op de cederhouten plankjes en kwast ze in met teriyakisaus. Laat het ongeveer twintig minuten marineren. Ook het cederhout heeft zo tijd om zijn smaak af te geven op de vis!

Tip: Ik zaag altijd wat cederhouten plankjes in stukken zodat ik porties van zo’n 150 gram kan serveren en ik gebruik de cederplank ook bij de presentatie; dat geeft een geweldig zoet-rokerig aroma en zorgt voor het ‘wauw-effect’…!

Maak intussen de rijst: volg de instructies op de verpakking van de sushirijst. Verwarm een half blikje kokosmelk in en pannetje en voeg de gare rijst toe. Verwarm de rijst en maak op smaak met zout.

Tijdens mijn Culinaire BBQ Workshops laat ik de gasten altijd zelf een teriyakisausje en mayonaise maken maar in dit recept kun je kiezen voor ‘store-bought’ sauzen en mayonaise… ook lekker.

Meng voor de ‘snelle’ wasabimayonaise vijf volle eetlepels mayonaise met een eetlepel wasabipasta en doe in een spuitflesje.

Marineer de cherry trostomaatjes in wat sushiazijn en snijd dunne plakjes radijs en rettich en zet deze vervolgens op ijswater.

Plaats de plankjes op de barbecue; ik doe dit meestal boven direct medium-heet vuur zodat de plankjes een klein beetje gaan smeulen en roken. Sluit het deksel!

Haal na 10 tot 15 minuten de zalm uit de barbecue en maak de bordjes op met alle ingrediënten. Strooi ook nog wat geroosterde sesamzaadjes over de zalm!

Smakelijk!

Ralph de Kok