Ingrediënten
- 800 gram verse tonijn
- 1 kg kalfsmuis (bovenbil)
- 2 blikjes tonijn
- 5 ansjovisfilets
- 1 citroen
- 4 EL kappertjes
- 8 kapperappels
- 200 ml mayonaise
- Bakje cherry tomaatjes rood en geel
- Borage cress
- Affila cress
- 100 ml zoetzuur of sushiazijn
- Sesamzaadjes (drie kleuren)
- Wasabi pasta (tube)
- pimento
BBQ recept Vitello Tonnato 2.0 - by Ralph de Kok
Bereidingswijze:
Snijd de rode en gele cherry tomaatjes in tweeën en in vieren (varieer).
Marineer de tomaatjes in het zoetzuur (sushiazijn) met een kwart rode peper, in dunne ringen gesneden en een beetje gember.
Meng 2 blikjes tonijn met 5 ansjovisfilets, 4 eetlepels kappertjes, sap van 1⁄2 citroen, 200 ml mayonaise, peper en zout in een blender.
Mix kort (pulse) tot een grove saus.
Meng 3/4 tube wasabipasta met 6-7 eetlepels mayonaise. En doe in een spuitzakje (of –flesje)
Halveer de kapperappels
Verwarm de barbecue op 100 graden, indirect. Gebruik een rvs rooster.
Rub de pimento over de kalfsmuis.
Gaar de kalfsmuis in ongeveer 50-60 minuten tot een kerntemperatuur van 52 graden is bereikt.
Haal de kalfsmuis uit de barbecue en laat even rusten. Snijd in flinterdunne plakken.
Snij de tonijn in lange staven van zo’n 4×4 cm dik.
Gril de verse tonijn kort op een bokke-heet rooster. Besprenkel met wat olijfolie en bedek met de drie kleuren sesamzaadjes.
En als afsluiting zorg voor een gave presentatie!
Tip: Je kunt het gegaarde vlees best een poosje bewaren in de koelkast. Super lekker om de dag erna op een broodje te doen met wat overgebleven tonijnmayonaise en een paar kappertjes!
Smakelijk!
Ralph de Kok